Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسکانیوز»
2024-05-05@10:28:40 GMT

قدمت تهران به دوره تیموریان برمی‌گردد

تاریخ انتشار: ۱۳ مهر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۵۲۱۳۹۲

قدمت تهران به دوره تیموریان برمی‌گردد

به گزارش گروه فرهنگی ایسکانیوز، بیش از ۶۰ عنوان سفرنامه سیاحان و جهانگردان مربوط به دوران قاجار مشخصا درباره تهران صحبت و از این شهر به عنوان پایتخت یاد می‌کنند و آن را از ابعاد مختلف مورد بررسی قرار می‌دهند. به گفته رییس گروه ایرانشناسی و اسلام‌شناسی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، نام تهران برای نخستین‌بار در سفرنامه گونسالس کلاویخو جهانگرد اسپانیایی که پیش از صفویه و در عهد تیموریان به ایران سفر کرده بود مطرح شد و در آثار سفرنامه‌نویسان عهد صفوی چون شاردن و پیترو دلاواله هم تهران ذکر شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ایرج عنایتی‌زاده در توضیح این مطلب گفت: آن‌چه از تهران قدیم در سفرنامه‌ها بیان می‌شود اغلب درباره شهر ری است اما کلاویخو در سفرنامه خود مشخصا از تهران نام می‌برد. اوژن فلاندن در سفرنامه خود درخت‌های جاده قدیم شمیران را ترسیم کرده است و در سفرنامه کلنل استوارت از درختان فرح‌بخش در دو سوی خیابان‌های تهران یاد شده است. در سفرنامه‌های موجود در تالار ایران‌شناسی و اسلام‌شناسی کتابخانه ملی ایران ‌درباره تهران به مسائلی چون باغ‌های تهران، شرایط آب و هوایی آن، وضعیت آب آشامیدنی، بازار و ابنیه‌ پرداخته شده است و سرجان ملکم که در اوایل دوره قاجاریه به ایران آمده بود در سفرنامه خود جمعیت تهران را حدود ۸۰هزارنفر تخمین زده است.

او ادامه داد: در سفرنامه جیمز موریه به محله‌های قدیمی تهران از جمله محله‌های ارگ، سنگلج، چاله میدان، دروازه شمیران و دروازه دولاب اشاره شده است. در منابع مربوط به ایران‌شناسی این‌گونه آمده که تهرانی‌ها بیشتر در بازار فعال بودند و مشاغل آنان شامل طباخی، سلمانی، دلاکی، بارفروش و غیره بوده است.

عنایتی‌زاده همچنین بیان کرد: در منابع تاریخی مربوط به تزیین بناهای تهران به گنبد مسجد شاه در عهد فتحعلی شاه اشاره شده است و به اعتقاد من برای دستیابی به پیشینه تاریخی و اجتماعی درباره ایران و به خصوص تهران مطالعه سفرنامه جهانگردان و سیاحان اروپایی و شرق‌شناسان، بهترین منابع این حوزه هستند.

انتهای پیام/

مجید فاضلی کد خبر: 1075090 برچسب‌ها کتابخانه ملی ایران

منبع: ایسکانیوز

کلیدواژه: کتابخانه ملی ایران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.iscanews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسکانیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۵۲۱۳۹۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رونمایی از دستگاه میکروب شناسی در ایران

دبیر اجرایی پانزدهمین کنگره بین المللی ارتقای کیفیت خدمات آزمایشگاهی تشخیص پزشکی ایران از دستگاهی که تحول عمده ای را در حوزه آزمایشگاه و میکروب شناسی ایجاد کرده است، در این کنگره فوق خبر داد و گفت: این دستگاه براساس طیف سنجی کار می کند و در زمان بسیار کوتاه بدون آماده سازی اولیه و مواد مصرفی، عوامل میکروبی و باکتریایی را شناسایی و در روند درمان و بستری شدن کمک قابل توجهی می کند.   به گزارش انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی تشخیص پزشکی ایران، غلامرضا حمزه لو دبیر اجرایی پانزدهمین کنگره بین المللی و بیست و یکمین کنگره کشوری ارتقای کیفیت خدمات آزمایشگاهی تشخیص پزشکی ایران در حاشیه این کنگره با اشاره به فعالیت نمایشگاه جانبی آن گفت: نمایشگاهی که امسال در کنگره برپا شده مانند سنوات گذشته مورد استقبال وسیع شرکت های داخلی و خارجی قرار گرفته است به نحوی که بیش از ۲۱۰ شرکت در این نمایشگاه حضور داشتند.   وی افزود: در حوزه آزمایشگاه های پزشکی این نمایشگاه شناخته شده است و همکاران از سراسر کشور برای حضور در کنگره و نمایشگاه شرکت داشتند ، که شرکت های دانش بنیان از داخل کشور نیز در نمایشگاه حضور داشتند و محصولات خوبی را ارائه کردند.   وی با اشاره به رونمایی که در نمایشگاه امسال انجام شد اضافه کرد: در این کنگره از دستگاهی که تحول عمده ای را در حوزه آزمایشگاه و میکروب شناسی ایجاد کرد رونمایی شد، این دستگاه براساس طیف سنجی کار می کند و در زمان بسیار کوتاه بدون آماده سازی اولیه و مواد مصرفی، عوامل میکروبی و باکتریایی را شناسایی و در روند درمان و بستری شدن کمک قابل توجهی می کند.   دکتر حمزه لو همچنین در ادامه درباره اینکه راهکار برون رفت مهاجرت آزمایشگاهیان، بیان کرد: در سنوات اخیر موج مهاجرت در تمام رشته های پزشکی زیاد شده است و افراد مستعد که امکانات و پتانسیل کار کردن را دارند به دلیل مشکلات عدیده، مهاجرت می کنند.   وی افزود: اگر اتفاقاتی در حوزه آموزش این افراد بیافتد و مسیر تحصیل در علوم آزمایشگاهی کوتاه شود انگیزه این افراد برای ماندن بیشتر خواهد شد.   وی توصیه کرد: باید به حوزه آزمایشگاه ها توجه ویژه شود چرا که یکی از بخش های مهم در نظام سلامت هستند و بسیاری از تشخیص ها بدون آزمایشگاه امکان پذیر نیست.   حمزه لو گفت:  باید در تمام حوزه ها مانند تربیت نیروی انسانی، تامین کیت، مواد و تجهیزات توجه شود تا بتوان از مهاجرت آزمایشگاهیان جلوگیری کرد. کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • راهکارهای مقابله با زلزله تهران در نهمین کنفرانس زلزله‌شناسی
  • قدمت «دروازه نفته» ممکن است به پیش از اسلام برسد
  • نخستین کنگره ملی ایران شناسی برگزار می‌شود
  • شروع کاهش نرخ باروری به حدود دهه چهل برمی‌گردد
  • تصاویری دیدنی از زنده شدن آبشار‌های کوه معروف بیستون (فیلم)
  • چرا کاربست‌های پژوهشی در جامعۀ ایران زمینه زدوده هستند؟
  • رونمایی از دستگاه میکروب‌شناسی در ایران
  • دانشگاه تهران مأمور تدوین نظام‌نامه دانشگاه تمدن‌ساز شد
  • ارگ زیبای بم، نمادی از قدمت ایران زمین+ فیلم
  • رونمایی از دستگاه میکروب شناسی در ایران