Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-05@10:12:51 GMT

نام «تهران» کی مطرح شد؟

تاریخ انتشار: ۱۳ مهر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۵۲۰۲۱۶

نام «تهران» کی مطرح شد؟

رییس گروه ایرانشناسی و اسلام‌شناسی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران می‌گوید: نام «تهران» برای نخستین‌بار در دوره تیموریان و در سفرنامه گونسالس کلاویخو، جهانگرد اسپانیایی مطرح شد که این جهانگرد در توصیف تهران، آن را شهری سرسبز و پهناور با جایگاهی خرم عنوان کرده بود.

به گزارش ایسنا به نقل از روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، بیش از ۶۰ عنوان سفرنامه سیاحان و جهانگردان مربوط به دوران قاجار مشخصا درباره تهران صحبت و از این شهر به عنوان پایتخت یاد می‌کنند و آن را از ابعاد مختلف مورد بررسی قرار می‌دهند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گفته رییس گروه ایرانشناسی و اسلام‌شناسی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، نام تهران برای نخستین‌بار در سفرنامه گونسالس کلاویخو جهانگرد اسپانیایی که پیش از صفویه و در عهد تیموریان به ایران سفر کرده بود مطرح شد و در آثار سفرنامه‌نویسان عهد صفوی چون شاردن و پیترو دلاواله هم تهران ذکر شده است.

ایرج عنایتی‌زاده در توضیح این مطلب گفت: آن‌چه از تهران قدیم در سفرنامه‌ها بیان می‌شود اغلب درباره شهر ری است اما کلاویخو در سفرنامه خود مشخصا از تهران نام می‌برد. اوژن فلاندن در سفرنامه خود درخت‌های جاده قدیم شمیران را ترسیم کرده است و در سفرنامه کلنل استوارت از درختان فرح‌بخش در دو سوی خیابان‌های تهران یاد شده است. در سفرنامه‌های موجود در تالار ایران‌شناسی و اسلام‌شناسی کتابخانه ملی ایران ‌درباره تهران به مسائلی چون باغ‌های تهران، شرایط آب و هوایی آن، وضعیت آب آشامیدنی، بازار و ابنیه‌ پرداخته شده است و سرجان ملکم که در اوایل دوره قاجاریه به ایران آمده بود در سفرنامه خود جمعیت تهران را حدود ۸۰هزارنفر تخمین زده است.

او ادامه داد: در سفرنامه جیمز موریه به محله‌های قدیمی تهران از جمله محله‌های ارگ، سنگلج، چاله میدان، دروازه شمیران و دروازه دولاب اشاره شده است. در منابع مربوط به ایران‌شناسی این‌گونه آمده که تهرانی‌ها بیشتر در بازار فعال بودند و مشاغل آنان شامل طباخی، سلمانی، دلاکی، بارفروش و غیره بوده است.

عنایتی‌زاده همچنین بیان کرد: در منابع تاریخی مربوط به تزیین بناهای تهران به گنبد مسجد شاه در عهد فتحعلی شاه اشاره شده است و به اعتقاد من برای دستیابی به پیشینه تاریخی و اجتماعی درباره ایران و به خصوص تهران مطالعه سفرنامه جهانگردان و سیاحان اروپایی و شرق‌شناسان، بهترین منابع این حوزه هستند.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: تهران کتابخانه ملی ایران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۵۲۰۲۱۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نخستین کنگره ملی ایران شناسی برگزار می‌شود

به گزارش خبرگزاری مهر، نخستین کنگره ملی ایران شناسی ایران پنجشنبه ۲۰ اردیبهشت توسط انجمن ایران شناسی در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار می‌شود.

ارزیابی مکاتب ایران‌شناسی، زبان‌ها و گویش‌های ایرانی، متون ادب فارسی، جغرافیا و تاریخ ایران، فرهنگ و هویت ایرانی، مطالعات اجتماعی، محیط زیست، باستان‌شناسی، هنر و معماری و ادبیات تطبیقی، محورهای این کنگره خواهد بود.

بیش از ۸۰ مقاله علمی و پژوهشی در این کنگره پذیرفته شده است. مقالات پذیرفته‌شده در این همایش، در موسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام (ISC) و در مرجع دانش سیویلیکا نمایه خواهد شد.

این‌کنگره با حضور محمود جعفری دهقی به عنوان دبیر علمی و محمدعلی عزت زاده به عنوان دبیر اجرایی از ساعت ۹ تا ۱۹ توسط انجمن ایران شناسی برگزار می‌شود.

کد خبر 6096394 فاطمه میرزا جعفری

دیگر خبرها

  • تکلیف جدا شدن فیروزکوه و دماوند و ری از تهران مشخص شد
  • راهکارهای مقابله با زلزله تهران در نهمین کنفرانس زلزله‌شناسی
  • نخستین کنگره ملی ایران شناسی برگزار می‌شود
  • نشست «سندپژوهی و سندشناسی» در کتابخانه ملی برگزار می‌شود
  • روایت مرحوم آیت‌الله نجفی تهرانی از زندگی اش
  • طرح ترافیک تهران عجالتا تغییر نمی کند
  • طرح ترافیک تهران عجالتا تغییری نخواهد داشت
  • طرح ترافیک تهران چه تغییراتی می‌کند؟
  • طرح ترافیک امسال تغییر نمی کند
  • طرح ترافیک تهران امسال تغییری نخواهد داشت